Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2017. március 16. csütörtök

Tervkritika 181 | lapostetős ház merész tömegképzéssel

Tisztelt Koós Úr!  Nagyon szeretem az írásait már időtlen idők óta, ezért szeretném véleményét kérni leendő családi házunkról a tervkritika rovatban. Egy szentendrei lankás hegyoldal alján elhelyezkedő, téglalap alakú, ÉK-DNY tájolású, keskeny kb. 900 m2 nagyságú telek a tulajdonunk. A beépítés módja szabadon álló, 33 méter oldal távolsággal, illetve az épülethez szükséges garázst vagy beállót illeszteni.

A tervezés kezdeti fázisban van, viszont már itt szeretném kikérni megtisztelő véleményét a helyiségek elhelyezését illetően. Két gyermekünkkel költöznénk a házba. Feltétel volt a kapcsolat az első kerttel, illetve a garázs elhagyása. Véleményét előre is köszönöm!

Az efféle hosszan elnyúló, keskeny ház, ráadásul lejtős terepen igazi, jó kis kihívás egy építésznek. Öröm az ilyen munka. A terv számomra nagyon szimpatikus, de ennek ellenére volna pár észrevételem.

A kapott terv jó megoldása a feladatnak, de hozzá kell tennem, hogy a terv nem értékelhető teljeskörűen, mert a több helyen, az oldalkertre nagy üvegfelületeken kitárulkozó épület szomszédságáról semmit sem tudunk.

A bejárás, a fedett gk. beálló és annak tömegkialakítása abszolút nyerő számomra, viszont nem érzem indokoltnak hogy ennyire hosszú legyen az előszoba. Nem hiszen, hogy itt kellene lennie a ház fő ruhatárolójának. Inkább belsőépítészeti kérdés, de érdemes volna egy olyan elrendezést is megvizsgálni, aminél az előszoba gardrób szekrényei átkerülnek a másik oldalra és az előszoba és a nappali között valamilyen vizuális kapcsolat jönne létre. Nem feltétlenül üveg…bármi.

E nagyívű elrendezéshez nem igazán illik ilyen lépcső alá benyomorított WC-t tervezni, ráadásul úgy, hogy mindez még bele is lóg a nappali terébe.

Amit gondnak érzek, hogy miközben az oldalkert felé eléggé megnyílik az épület a nappali látképe egy nagyon közeli üres fal. E páció-szerű megoldás akkor tudna működőképes lenni, ha egy kicsit nagyobb lehetne. Ez így egy kicsit szűkös.

 

Az egyetlen igazán komolyabb gondom a szülői hálóból való kijárással van. Jó dolog, ha pontosan meg van modellezve a terep, de pont a látványterven látszik (és emiatt jó hogy egyelőre nincs is kivágva a terep), hogy a hátsó homlokzat kb. 120 cm-re bele van süllyesztve a terepbe. ez pedig elég sok egy ilyen meredek terepnél. Ha itt még kijárást is akarunk a helyiségből, akkor itt pillanatok alatt 2 méteres támfalak alakulnak ki. Ez még nem volna gond, de ez gyakorlatilag itt egy óriási lyuk lenne, mert a telek keskeny volta miatt ezt nem lehet kifuttatni semelyik oldalra, ergo oldalról is támfalakat kellene építeni.

Ez három dolgot vet fel:

 • vagy nem a hálószobát kell ide tervezni
 • ne akarjunk mindenáron ide kijáratot, elégedjünk meg sávablakokkal
 • esetleg nem jó a terepre illesztés és a hátsó traktust jobban ki kell emelni

Ez utóbbi esetben viszont a lépcső erősen asszimmetrikussá válik, aminek már komolyabb kihatása lehet az egész koncepcióra

Összefoglalás |  a terepre illesztést leszámítva az épület jó elrendezésű. Kifejezetten jó látni ilyen épülettömeget, de ez nem mehet a funkcionalitás kárára.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (12): megnézem

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2017. március 16. csütörtök - 09:30

  #114696

  (Van egy nagy nappalim. Ebbe csatlakozik a konyhám. Ha este tévét nézek, mindig behúzom a tolóajtaját, nem akarom a hűtő halk, de jól hallható búgását hallgatni.)
  Itt ráadásul a vécé és a mosókonyha, fürdőszoba, hálószoba is közvetlenül a nappaliból nyílik. Vagy örökké szervezni kell a gépüzemeket hogy ne zavarjanak, vagy elviselni feleslegesen otthon is a fárasztó zajhatásokat. És majd csodálkoznak ha összekapnak, idegesek lesznek, fáradtak, elválnak?
  Igazából nem lehet szeparálódni, akusztikailag minden szoba, mellékhelyiség a nappaliból nyílik. Egy szintnyi különbség nem csillapítja hanem fölerősíti a zajokat.
  A vendégvécé simán elférne az előszobában egy picit a kamra, étkező és az előszobai gardróbból kihasítva.
  Zöldövezetben közeli tűzfalra néz a nappali. Ennél rosszabbat nehéz a szentendrei zöldövezeteben.
  Külsőre megpróbál pont olyan lenni a mint az elmúlt 5-10 év “menő” házai. Ha megépülne, nem fogják szeretni.
  Inkább ez is az előzőhöz hasonlóan egy csapongó, mindent mindenhol akaró kezdeti változatnak tekinthető mint kiforrott gondolatnak, valós tervnek.

  • Avatar

   Kutasi Jenő

   2017. március 20. hétfő - 16:09

   #114751

   Azért az túlzás, hogy közvetlen lenne a kapcsolat a nappalival, de ettől függetlenül persze a nappali rossz helyen van, mert ne azon közlekedjünk már keresztül…
   Ha a tévét elnyomja a hűtőd, akkor szerintem ideje lenne azt a jó kis fehérorosz Minszk hűtőt lecserélned valami korszerűbbre, én aszondom…
   Alapvetően az az egész terveben az a legzavarbaejtőbb, hogy a tömeg meg a homlokzatok mennyire kidolgozottak, már-már költőien megfogalmazottak, miközben az alaprajz csúnyácska, elnagyolt.
   De az érződik, hogy van potenciál az alapgondolatban

   • Avatar

    Szabóbácsi

    2017. március 22. szerda - 14:57

    #114769

    Nem túlzás a közvetlen kapcsolat, ugyanis ezen a rövid távon a hanghatás gyakorlatilag semmit nem csillapodik. Ott az a vékony ajtó, egyik oldalán a nappali, másikon a vécé, vagy háló vagy akármi. Ha nem körben légzárt az ajtó akkor akusztikailag szinte semmit nem ér. Ha légzárt, akkor meg folyamatos befúvás-elszívás kell, nem lehet az olcsóbb szellőzetőhálózat ahol a szobáknál be, vizeseknél meg ki.
    Érdekes hogy durván félreolvasod amit leírtam. A hűtőről. Nem írtam elnyomja, nem azt hogy hangos, csak egyáltalán egy nap végéhez nem tartozik hozzá a hangja. Egyébként Samsung FERNCSA, méghozzá ez, nagyon bevált. Jópofa ahogy igényektől függően gyorsít, lassít mert inverteres.
    https://www.samsung.com/hu/refrigerators/bottom-mount-freezer-rb31ferncsa/
    A teljesen egybenyitott konyhák nappalik a kis előnnyel szemben jelentős hátránnyal bírnak. A légtechnika kiválóan kezelhető, azonban a nappali és konyha egyidejű, ámbár teljesen elkülönült használata csak arra jó hogy erőteljesen zavarjon. A nappali a pihenés, relaxáció, társalgás helye. A konyha meg üzemi terület. Magányos embernél tökéletes. Párocskánál ideig-óráig megteszi. Családoknál meglehetősen zavaró. A privát zónát száműzi a lényegesen szűkebb hálószobába. Már ez megalázó a lakás tulajdonosára nézve. Ezt még tetézi hogy a teljesen egybenyitott légtér miatt a hálószobába is szinte akadálytalanul eljutnak az üzemi zajok. (turmix, edénycsörgés, vízsugár…)
    Aztán csodálkoznak ha ingerlékenyek lesznek, majd elválnak?

 • Avatar

  Klára

  2017. március 16. csütörtök - 10:29

  #114699

  Az előttem szólót is kiegészítve, csak halkan kérdem, mióta lehet Wc-t közvetlenül egy légtérbe nyitni a konyhával? Itt ráadásul kvázi kettő is odanyílik. Ha jól tudom ez ütközik az OTÉK-kal is. Vagy van valami kikötés, hogy ha legalább 20 méterre van tőle akkor nem számít?
  Szerencsére ez még egy kezdeti terv és ez kis részlet, de sajnos akkor is figyelni kell rá.

  A nappali tájolását vagy lakberendezését is érdemes még átgondolni. Egy ilyen szép környezetben és egy ilyen nagyvonalú háznál, én biztos abból indulnék ki mit látok a kanapéról illetve megfogadnám egy profi külföldi sztárséf tanácsát: miszerint úgy szeret otthon a vendégeinek főzni, hogy közben szemből látja őket, vagyis szembe van vele munka közben az étkező és mögötte szembe a nappali, így tudnak beszélgetni főzés közben. Illetve mikor bemutatta az otthonát látszott, hogy ha felemeli a tekintetét főzés közben nemcsak a vendégeit látja közben, hanem egyenesen szembe, az étkező asztalon és a nappalin áttekintve a nappali üveges tolóajtón kinézve a gyönyörű tájat is. Ha lenne ötöslottóm én biztos ilyen elrendezést építenék, mert nemcsak szép hanem praktikus is egy ilyen elrendezés, és ez nem függ attól hogy valaki sztárséf -e vagy sem:-) Persze ez csak egy ötlet és mindenkinek egyéni életmódja és ízlés kérdése a belső elrendezés eldöntése, de itt szerintem elég nagyvonalúak a méretek, hogy meg lehessen oldani. Érdemes ezért az építtetőnek is újra végiggondolni, mert jelenleg hiába van mind egy térben, de a kanapé háttal van a konyhának, az étkező meg 90 fokra, tehát mindig oldalra kell fordítani a fejet ha beszélünk valakivel, kivéve azt a három embert aki ott ül a “kispadon” szembe:-) Én biztos nem szeretnék így főzni vagy mosogatni, inkább jobb szeretek szemből ablakon kilátni és úgy nézni a gyerekeket és a barátokat is kint a teraszon és a kertben, illetve bent szemből őket ha már egy a légtér.

  Viszont Szabóbácsinak is igaza van nem biztos hogy mindenkinek jó az egy légtér, szeparáció vagy elvonulási lehetőség nélkül. A véleményem is szubjektív és csak egy ötlet, szóval még véletlenül sem szeretném vele megbántani az építtetőket. És előbb a belső elrendezés, mint a külső mert azt úgyis többet látjuk:-)
  Üdvözlettel:
  Klára

 • Avatar

  Tóth Ákos

  2017. március 16. csütörtök - 13:30

  #114703

  Meg kéne cserélni a nappalit és a konyhát. A konyha bekerülne a közlekedési részbe, míg a nappali a nyugodt, közlekedéstől védett részben lenne, ráadásul lenne kilátása is…
  A bejárat nem szemből, hanem oldalról kéne, a mostani előtér közepénél, és akkor balra (lefelé) lehetne a wc, jobbra (felfelé) a kamra, ugyanakkora alapterületben mint a mostani előtér, egyenesen haladva pedig az étkezőbe lenne a megérkezés…

 • Avatar

  Enyedimre

  2017. március 16. csütörtök - 13:42

  #114704

  Nálam 10 pontos.

  Ami biztos nekem minden családi háznál fontos. Fedett terasz.
  Ahova egy kávéval ki tudok ülni. Ezt hiányolom csak.
  De tudok vele együtt élni 🙂

  A forma perfekt.

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2017. március 16. csütörtök - 14:06

  #114705

  Miklóssal egyetértve: végre egy olyan terv, amihez érdemes hozzáfűzni bármit, mert jó! Mi jó benne: a kiindulás remek, a vízió, hogy milyen lesz, remek! Grat a tervezőnek! (remélem majd kommentel és látjuk a terv végleges változatát is) Ami nem jó benne generálisan: hálátlan dolog egy félkész tervet közzé tenni. Azt gondolom, ahogy amiket Miklós ír, azokat egy olyan tervező, aki egy ilyet l tud tenni maga is látja, csak le akarta csekkolni a megrendelőt, hogy vevő-e erre a tervre, hogy érdemes legyen befektetni az energiát a módosítgatásba. Biztos a bútorozás se véletlen nincsen benne (pedig az ablakokon látszik, hogy gondolt rá a tervező) stb…
  Szóval én ezt egy jó koncepciónak tartom, de nem végleges tervnek.
  Nekem ami eszembe jutott: wc nekem is szúrja a szemem, de ha nem lógna be a nappaliba, akkor kibékülnék vele. A terasznak is jót tenne, az a +60cm még (mert tényleg szűkös, főleg, hogy másfél- két szint magas térfalai vannak) azon az áron is, ha ide rákonzolozna az emelet. Ha a wc nem kerül az előszobába, ami így maradhat cipőlevevős piszkos tér, akkor az első előszobaszekrényt feláldozva nyitnék oda egy második ajtót az étkezőbe. kicsit oldaná a csőszerűségét az előszobának és hálás lesz, ha nem kell kerülgetni. Konyha-kamra viszony sem ideális, ekkora kamrát használni is fognak. elsőnek az jutott eszembe, hogy ha csak áttükrözné a konyhát arra az oldalra és a kamra ajtó az étkező felőli végre kerülne, az már segítene. De kicsit túldimenzionált ez a konyha-étkező szerintem, vagy legalábbis meggondolásra érdemes, hogy lehet-e nyerni itt m2-t és inkább azt a pénzt másra költeni.
  emeletre a gépészetet a folyosóról nyitnám, nem a társalgót terhelném ezzel a funkcióval, ráadásul akkor bekerülhetne a folyosó végére egy tolóajtó, ami erre a falra tolódik és alapvetően nyitva van, kivéve, ha a társalgóban társalognak, a nappaliban meg mások vannak. szintén ezért, a dolgozó ajtót is áthelyezném és a szülői blokkot is leajtóznám, és ez talán a fontosabb, már csak azért is, mert ez a terven így nem látszik, de ebből a társalgóból pont belátni a szülői hálóba , ha annak nyitva van az ajtaja, amikor onnan kijön valaki. Tehát legalább egy plusz ajtó kell.

  végül homlokzat: bár itt nem szoktunk ilyesmivel foglalkozni, de ez elég jó ház ahhoz, hogy legyen értelme: teraszra van egy 60x60as WC ablak, ami cseppet sem elegáns. ez egy ilyen házon már hiba. a megnyitással nem foglalkoznék, bár a szomszédokat jó lenne látni persze, de növényzettel le lehet ezeket az ablakokat zárni a szomszédtól. ha lehetne 5m2-t nyerni a házon, annak az árából kijön egy fullextrás kert.
  végül inkább a megrendelőnek, mint az építésznek ajánlanám, hogy nézzen meg pár harmadik kerületi hasonló házat a harsánylejtőn, mielőtt erről a homlokzatról döntene. mert ott tanulságosan látszik, hogy ez a design mennyire érzékeny arra, hogy ne legyen színes a ház, hogy a sötétszürkének jelölt dolog értéket képviselő anyag legyen és ne csak egy másik vakolat. nem mondom, hogy nem szép a sima szín, de egy lépéssel feljebb kezdődik, ha áldoz rá és az valamilyen akár ragasztott kerámia burkolat is.
  Végül mégegyszer: kifejezetten jó irány és minden megjegyzés és félkészség ellenére sokkal lóg ki felfelé az eddigiekből!

 • Avatar

  meregzsakk

  2017. március 16. csütörtök - 15:30

  #114706

  A kamra helyére egy reggeliző asztalt (pl kör) kell tenni, a konyhában pedig 1-2 egységnyi kamraszekrényt betervezni.
  A gépészet helyiségét a szoba felé hang ellen le kell szigetelni.
  Az előszoba és a lépcső közötti nagy kihasználatlan 6-8 m2 mi az építtető szándéka?
  A vendégwc-t én is az előszobába tenném, valahogy úgy kell meggyúrni az előteret, hogy gardrób is és wc is elférjen benne.

  A ház megjelenése tényleg jó!

 • Avatar

  Angelo

  2017. március 16. csütörtök - 16:17

  #114707

  Én ezt a gardrób kialakítást nem értem. Egy darab, 2,5-3 méteres gardróbszekrény fér bele, ami nyugodtan lehetne a hálóban is, az, hogy el van szeparálva attól, csak ront a praktikusságán. Minden nm szekrényre jut 1,5 nm “közlekedő”, cserébe még kényelmesen öltözködni sem lehet benne. Aztán reggel anyuka vagy egyből tudja hogy mit akar viselni aznap, vagy oda vissza grasszál a gardrób és a szoba között, miközben kiválasztja, hogy mit vegyen fel. Az én szememben egy ilyen nagyvonalú házhoz egy kényelmes, tágas gardrób illene, amiben elfér egy normális tükör, egy puff, szobainas stb. A gardrób-háló-fürdő részt viszont alapból elszeparálnám a lakás többi részétől, ne a folyosóval legyenek már összekötve.

 • Avatar

  bobo

  2017. március 16. csütörtök - 17:57

  #114710

  Jó elképzelés. De tényleg vannak érdekes, nem nagyon indokolható megoldások. Amin először elgondolkoztam, hogy a fenti fürdő valahol a kamra felső csücskénél van. De sehol se látok strangot alatta. És a gépészet is a nappali fölé került. Szóval mintha az egész emelet ilyen megúszós volna, elfogyott a kezdeti lendület, mire odaértek. Adná magát egy tetőterasz lehetősége is, mégse látom. Ilyen rossz a kilátás?

 • Avatar

  Kutasi Jenő

  2017. március 18. szombat - 20:45

  #114729

  Alapvetően izgalmasnak tűnik, jó az irány.
  Jó lenne tudni, hogy néz ki a környezet… (erre egyébként is rá lehetne már szokni, mert elég ritkán kerül ki helyszínrajz…) merre mi van, de alapvetően az étkezőnek kellene a központi részbe kerülnie funkcionálisan, úgy a jó, ha az tölti be a központi elosztó-közlekedő tér szerepét, és nem a nappali…
  Amúgymeg benne van az a fajta alaprajzi nagyvonalúság, amit én szeretek, van egy bejárat-közlekedő tengely, mellette a nappali-étkező-konyha egységesen kezelve, intim blokk jól szeparálva…
  Egy kicsit ha ezt elkezdik még tovább gyúrni, biztos helyükre tudnak kerülni az olyan aprógáokat mint a mostnani random-budi, meg még feszesebbre lehet kicsit húzni a kicsit lötyögős nagyobb tereket, úgy is mint az egyelőre més esetlegesen leválasztott spájzot meg a kissé adhoc konyhát gatyába rázni, hogy jobban fussanak azok a vonalak, amiknek futniuk kell…
  Tök fincsi gesztus, hogy a két lépcsőkar szélessége különbözik, kvázi a kiszolált alapterülethez tartozó “forgalomra” van méretezve… cserébe kiemeli azt a sutaságot, hogy az elegáns 1,40 széles nagy kar egyenesen nekivezet a ht helység oldalának…
  Érdekes lenne lejátszani egy ilyet, hogy vajon ki tud-e alakulni valami olyan, ahol egy ilyen közlekedőtengely teljesen végigszalad a házon…
  Ebbe az egészben határozottan benne van a bugi, na

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább