Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2017. április 4. kedd

Tervkritika 183 | eldugott nappali

Kedves Miklós! Régóta olvasom a tervkritika rovatot, minden építkezőnek kötelezővé tenném. 🙂 Nos mi is házépítési terveket dédelgetünk egy ideje, most pedig elképzeléseinket tervezővel formába öntöttük. 

Mivel céges lakás cafeteria támogatást is igénybe veszünk, ezért a méltányolható lakásméret miatt a szobák többségének méretezésénél komoly kompromisszumokra kényszerültünk (a törvény a 12 m2-nél nem nagyobb szobát tekinti félszobának).
A tervezésnél szempont volt, hogy egy fűtésre optimalizált klíma a lehető legnagyobb területét legyen képes fűteni a háznak, melyre erős szigetelést (20cm EPS, 3 rétegű ablak stb) gondoltunk.

A távolabbi három kis szobában elektromos konvektorok lennének, az elgondolás szerint ezek nagy hidegben rásegítenének a fűtésre. Alapesetben 1 klíma vinné a ház fűtését, ez a nappaliból fújná a ház közepén lévő közlekedőt. Szempont volt a nagy konyha, az azzal együtt lévő de némileg mégis elszeparált nappali. Továbbá a konyhából nyíló erkély és a négy szoba. Kérlek véleményezd az építész rajzát. Egy kőműves ismerősnek is megmutattam, ő azt mondta hogy a belső 30-as falakat érdemes lenne 180-as I gerendával kiváltani. Ezen ötlet véleményezését is kérném.

Helyszínrajz és környezet nélkül mindig nehéz véleményt mondani, mert számos dolgot csak feltételezni tudunk.

Ami elsőre problémát okoz, hogy a bejárat és a nappali közé került egy szülői háló, ami miatt a nappali távolra került a bejárattól és a hálót a bejárati közlekedő választja el a fürdőszobától. A szülői háló ráadásul a DNY-i oldalra került, ami a legbenapozottabb irány.

A fenti gondok talán úgy lennének egyszerre orvosolva, ha a konyha-hálót egyszerűen megcserélnénk. Ezáltal az előszobából közvetlenül a konyha-étkezőbe kerülnénk, ami így sokkal nagyobb felületen tudna kapcsolódni a nappalihoz. A háló kikerülne az útból és lehet akár ÉK-i vagy DK-i tájolása is. Fontos, hogy megoldható lenne, hogy a közlekedőből lehessen megközelíteni, így az előszobából nyíló intim zóna valóban szeparált lenne. A fürdő és különösen a háztartási helység kis mértékű összehúzásával ez a megközelítés a szülői háló számára biztosítható is lenne.

Továbbá fontos lenne még, hogy az előszoba környékén helyet kellene biztosítani egy különálló WC-nek, ami nem csak előírás, de szükséges is egy jó lakáshasználathoz

Összefoglalás |  az alaprajz még abban a fázisban van, amikor még komolyabb változtatásokat is elbírna, bár a fenti javaslat talán még az épületkontúrt sem érintené.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (9): megnézem

 • Avatar

  Szabó Miklós

  2017. április 4. kedd - 20:08

  #114840

  Egy klíma teljesítménye elég lehet a ház kifűtésére, de attól tartok, hogy a hőmérséklet eloszlása egyenetlen lesz, nem csak nagy hidegben. A klíma közelében meleg, távol meg hűvös. Ha már jól szigetelt ház akkor kell (hővisszanyerős) szellőztetőrendszer és akkor lehetne a szellőztető levegővel fűteni/hűteni, amihez a hőt ugyanúgy adhatná egy légkondi. Van olyan is, ami eleve légcsatornára dolgozik. Így valószínűleg egyenletesebb hőeloszlást lehetne elérni. Az egy helyen fújó légkondi elég hangos is lenne ha erősen kéne dolgoznia.

  • Avatar

   kritizator

   2017. április 5. szerda - 07:36

   #114845

   ” akkor lehetne a szellőztető levegővel fűteni/hűteni,”

   ezt azért megnézném (passzívház kivételével)

   • Avatar

    Szabó Miklós

    2017. április 5. szerda - 10:33

    #114851

    Nem passzív, de jól szigetelt házat is az idő jelentős részében fel lehet fűteni a szellőztető levegővel. Ha meg növeljük a térfogatáramot (házon belüli keringetéssel), akkor szinte bármit.

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2017. április 4. kedd - 21:04

  #114842

  Rendkívül rossz, hibás fűtéselképzelés. A klíma nem hatékony. A fűtőpanel még annál kevésbé. Surrog, zajos.
  Rendes becsövezés kell és levegős hőszivattyút rá. Írjon be az Index fórumra és ott helyre tudják tenni ezt a kérdést.
  Padlófűtés olcsó, jó. Ha monolit vb. födém lenne, akkor mennyezetfűtést lehetne készíteni anyagáron. Betonozás előtt betekerni a csövet. Nyáron hűtésre is kíváló.
  Egyébiránt valóban szoba-konyha rosálandó.
  A bejárat mellett egy vendégvécé/kamra duó még elhelyezhető lenne.

 • Avatar

  Laikus

  2017. április 5. szerda - 11:47

  #114853

  Ezt a fűtést valóban el kell felejteni. Hiába fújják a levegőt a 8 méterre lévő (igazából mindegy milyen messze van) közlekedőbe, attól a szobák még hidegek lesznek. Mitől menne a meleg levegő a szobákba, pláne csukott ajtónál? Ennek az lesz a vége, hogy elektromos konvektorokkal fogják fűteni a szobákat, ami iszonyat drága még 20cm-es szigetelésnél is (de még egy passzívháznál is).
  A tisztán elektromos (COP=1) fűtéseket el kéne már felejteni. Sok cég nyomja őket, valami csodának beállítva, de ez a leggazdaságtalanabb fűtési mód. Hőtárolós kályhával lehet csökkenteni a költséget (vezérelt árammal), de egy új háznál van jobb választás.
  Én is a padlófűtés kiépítését javaslom, főleg mivel utólag már elég macerás beépíteni, ha az eredeti elképzelés kudarcot vall.
  Remélem szellőztetőt mindenképpen építenek be, mivel a háznak nem lesz “természetes” szellőzése.

 • Avatar

  Kutasi Jenő

  2017. április 6. csütörtök - 14:16

  #114868

  helyszínrajz, helyszínrajz…
  A telepítésből és kis wc ablakokból úgy tűnik, mintha az északi oldal valami oldalhatáron álló, vagy 3méternél nem keskenyebb oldalkertre nézne… ennek tükrében a terasz kicsit fura helyen van.
  a szülői háló főfalait sem tudom értelmezni, nem hinném, hogy enélkül nem lehetne megoldani, mindenhol piti 4-5 méteres fesztávokat látok.
  Hamár szerkezet, 30-as fal+ a rásatírozott akármi légkondis meg olajradiátors fűtéssel jó kis 100ezer+ forintos fűtésszámlákat fog majd kipörgetni télen, ezzel nem árt kalkulálni.
  A konyha ebédlő nem túl nagyvonalú, wc-t pedig nem tennék a háztartási helységbe, annak bejárat közelébe külön tennék helyet, én legalábbis nem szeretem ha a száradó ruháim mellett fél méterre szarik valaki.
  Ránézésre nincs ez túl jól szervezve…

 • Avatar

  Építtető

  2017. április 6. csütörtök - 17:24

  #114871

  Köszönöm az észrevételeket.

  Évek óta klímával fűtök egy 85 m2-es, a terven szereplő háztól lényegesen gyengébb szigetelésű lakásban, semmi bajom vele. H tarifával kb havi 5eFt a fűtésem. 300eFt-ből a legjobb japán 5-ös COP-os klímák közül válogathatok, míg a vizes hőszipkák 2 millióért 3-3,5-ös COP-val mennek.
  Oké, biztos komfortosabb mint felületfűtés és megcsinálja a HMV-t, de csomó helyet foglal a háztartási vagy gépészeti helyiségben. Viszont tapasztalom hogy a jól szigetelt házakban a padlófűtés is például olyan alacsony hőfokon és olyan ritkán ráfűtve megy, hogy egyáltalán nem érezni a meleg padlót.
  A hőeloszlásról. Ha a szigetelés jó a házban, nagyon kis hőmérsékleti különbséggel kell számolni a távoli helyiségekben. Ezen távoli szobák csekély hőigényét vinnék a norvég panelkonvektorok – ezek teljesen hangtalanok! Tervezünk hővisszanyerős szellőztetést, ennek két elszívási pontja a klíma fújta szakasz előtt lenne, ez is hozzátenne az egyenletesebb hőeloszláshoz.
  A másik két elszívási pont a fürdő és háztartási helyiségben lenne, így a szagokat elvileg elszívná. Másik hogy rühellem a kis külön vécét, klausztrofóbiás vagyok egy 1×1-es helyiségben.

  A javasolt háló – konyha felcserélésben erősen gondolkodom, de felmerülnek bennem ellenérvek:
  – túlzottan egyben lenne a nappali – konyha és szerencsésebbnek érzem ha kicsit szeparáltabb
  – a konyha vizes bekötései a mostanitól távolabbra kerülnének a bojlertől
  – konyhai szagelszívót a falon az udvar felé kellene kivezetni (csúnya) szerintem jobb ha az északi oldalhatáros (1,5m-re az oldalhatártól) falon dobjuk ki a levegőt.
  – az erkélyajtó akkor a hálóból nyílna, ezt nem akarom – ha pedig az északi fal felől nyitjuk az erkélyajtót akkor odavész téli reggeleken a most keleti fekvésű erkélyajtó fénye és hőnyeresége.

 • Avatar

  Szalai Péter

  2017. április 7. péntek - 11:21

  #114883

  – Általában önálló gardrób helyiség ellenes vagyok, de itt most pont ezt hiányolom. Viszonylag nagy, de az ajtó elhelyezés miatt rosszul berendezhető szobákat látok, amiket majd telezsúfolunk szekrényekkel. A hobby és dolgozó közötti főfalat kiváltanám (csak itt), ami jobb ajtó elhelyezéssel kisebb szobákat eredményezhet. Cserébe a megspórolt m2 + a fürdőből házth.ből lecsípett m2 ekből lehetne egy önálló, kicsi gardrób a hobby fürdő között.
  – Én nem a konyha – hálót cserélném, hanem az előszoba – hálót. Így az előszobából szemben konyha, jobbra nappali nyílna. A háló kisebb lesz, de ha a traktusmélységekkel is játszunk egy kicsit, ugyanígy bútorozható lesz.
  – Végiggondolnám, hogy (a födémtől függően) lehet e a folyosó másik oldalán a főfal? Az étkezőasztal felett nem egy áthidaló lenne. A nappali, étkező, folyosó találkozásánál lehet gond a födémmel.
  – Tetőidomról nincs info, sima egyszerű nyeregtetőt tudok elképzelni hozzá. Déli oldalon konzolos kiüléssel (kisebb nappali kilógás).

 • Avatar

  szilvai

  2017. április 9. vasárnap - 10:25

  #114926

  Nem értem a szobák elosztását. Miért jó, ha a szülői hálóból a fürdőszobába végig kell menni a folyosón, az előszoba és a háztartási helység előtt, ahol mindenki járkál? Miért nem a dolgozó v. hobbiszoba van a bejárat mellett? A háló akkor teljesen szeparált lehetne.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább