Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2017. április 5. szerda

Tervkritika 185 | társasházi lakás Pécsen

Nagyon szeretem a tervkritika rovatot a koos.hu-n, és most hogy egy újépítésű lakást vettem, lehetőségem lesz ennek a beosztását nekem meghatározni, és szeretném a lehető legélhetőbbre kitalálni. Ehhez szeretnék egy tervkritikát tőled, nem titok az alaprajz, úgyhogy lehet nyilvános is, a kommentek amúgy is még pluszt jelentenek. 

Csatolva küldöm az alaprajzot, és egy metszetet is, mert tetőtéri lakás lesz, és itt látszik a tető szöge meg a mellvédfal magassága. A metszet sajnos nem konkrétan a lakásról készült, hanem a bejárat előtt a lépcsőházról, de azért a lényeg remélem rajta van. Ami röviden az (ha jól értem a rajzokat:), hogy alapból a belmagasság 2,64m, a mellvéd mindkét szélen kb 1m, és az alaprajzon a sárga részek vannak 1,90m alatt, amik már nem számítanak a hasznos alapterületbe. Ebben a tömbben lesz a lakás: https://goo.gl/maps/aFudh4CJSmw és így nézett ki pár hónapja: https://www.youtube.com/watch?v=LBIJiG0FQSY

Egyelőre csak körben a főfalak, a bejárat, a tetőablakok meg a gépészeti strangok adottak, a válaszfalak teljesen tetszőlegesen alakíthatók. A mostani alaprajz egy elég durva vázlat (remélem:), mert pl a zuhany az 1m belmagasság mellett nem tűnik feltétlen jó ötletnek. Szerintem a második wc se biztos hogy indokolt egy ilyen pici lakásban, egy kamra sokkal hasznosabb lehetne. De a lefalazott előtérben sem vagyok biztos, szívem szerint az előteret is meg a wc-t is elhagynám, és inkább mélyebb beépített szekrényekkel vagy akár gardróbbal minél több tárolóhelyet alakítanék ki. Az biztos, hogy két kb azonos méretű hálószobát szeretnék, mindkettőben nagy íróasztallal, franciaággyal (160as elég) és szekrénnyel, könyvespolccal, mert most első körben még ki lesz adva diákoknak, de az sem teljesen elképzelhetetlen – bár nem is nagyon valószínű – hogy pár év múlva én költözök ide. 

Egy ennyire kicentizett tervnél nehéz bármit is mondani, ha nem tudnám, hogy sürgős, akkor azt írnám, hogy itt nem is elsősorban tervkritikára lenne szükség, hanem sokkal inkább egy lakberendezőre. Persze ezzel nem akarom elhárítani a kérést, csak jelzem, hogy ez pont az a pillanat, amikor érdemes lett volna bevonni őt.

A felvetett problémák valósak és megoldásra várnak. Ugyanakkor a lakáskiadás és a saját használat más igényeket támaszt. Egy albérletben lakónak a hálószoba mérete fontos, hogy elférjenek a cuccai, tudjon hol dolgozni, tanulni. A szobák elvben elégségesek 2-2 ágy befogadására, de az alapterületük max kollégiumban lenne elfogadható, két íróasztal már nehezen lenne elhelyezhető. Saját használatnál a hálók szerepe változik, egy szülői háló pl. lehetne pl. sokkal kisebb is.

Mindebből az következik, hogy bennem felmerülne még az is, hogy a szoba falait egyelőre nem építeném meg, max később, akkor is bontható változatban, pl. gipszkartonból

WC | Egy ekkora lakásban valóban bőven elég lenne egy is.

Ha marad az előszobai, akkor a fürdőben könnyebb a berendezés és a zuhany kijöhet abból a zónából, ahol most gyakorlatilag csak kisnövésűek tudnák használni. A zuhany használhatósága viszont jogos elvárás, az pedig csak az 190 cm sávhatáron kívül képzelhető el. Mivel ugyanebben a sávban kell lehelyezni a mosdót is, így a fürdő hiába ekkora, csak korlátozottan használható. Ilyen helyre a WC-t csak a tetőlejtéssel párhuzamosan lehet elhelyezni úgy, hogy előtte állva a 190-es vonalat még ne érjük el. Ez középre helyezett ajtót, pl. balra elhelyezett mosdót és vele szemben lehelyezett WC-t illetve az ajtó másik oldalán lehelyezett (pl. épített) zuhanyt jelentene. Középre mehetne a mosógép, polc…stb. a WC lefolyócsövét ekkor körbe kell vezetni, hogy rá lehessen csatlakozni a strang vezetékre.

A fürdőben akkor maradhat – nem megfelelve az előírásoknak – ha megfelelő elszívó szellőzéssel rendelkezik a fürdő, hiszen a nappali-konyhába nyílik. Ebben az esetben nem kell az előszobában sem elhelyezni, mi több, elmaradhat akár az egész előszoba, de legalábbis másképpen is kialakítható lenne.

Ha maradna az előszoba, akkor nem sok változat jöhet szóba, hiszen a WC, a strangok, a bejárati ajtó alapvetően behatárolnák/meghatároznák a lehetőségeinket.Én magam is elhagynám az előszobát, hiszen még nyitott ajtónál sem lehetne belátni, lépcsőházból nyílik, ergo biztonságos és kellően védett. Az előszoba és különösen a WC helyére egy olyan egyedi beépített szekrényt képzelnék el, ami a bejárati ajtótól indulna keskenyen, majd felvastagodna a WC szélességére, a kettő között ferde fronttal, sőt ez folytatódhatna akár a fürdő ajtajáig is.

Összefoglalás |  a kapott alaprajz sok változtatásra nem alkalmas, de ha kevesebb épülne meg (válaszfalak) nagyobb szabadságunk maradhatna meg.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

az Ön tervezője milyen hibákat követett el?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

Hozzászólások (2): megnézem

 • Avatar

  Szabóbácsi

  2017. április 6. csütörtök - 10:04

  #114859

  Eleve nem ott jönnék be, hanem a mosogató magasságában. Egy nem nagy előszobával.
  Fölötte egy normális vécé és fürdőszoba nyílhatna az előszobából. Az előszoba alatt a konyha.
  A nappali ha keskenyebb is, de végigfuthatna a hálóval együtt és fönt a fürdő helyett lenne a másik hálószoba.
  Szóval középen vízszintesen kettévágnám a lakást. Alul a konyha-étkező-nappali trió, fölül meg a hálószekció.

 • Avatar

  Bálint

  2017. április 6. csütörtök - 12:57

  #114865

  Miklós, rohadt idegesítőek ezek a felugró űrlapok. 🙁

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika “intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább