Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2017. április 10. hétfő

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb?

A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, hogy volt alkalmam körbejárni a témát. A három épületben közös, hogy az oldalhatáros beépítésű telkeken a gk. tároló/garázs még akkor is az utcai oldalra került, ha az volt a jó tájolási irány. Ha nem így lett volna, a viszonylag hosszú házak miatt az egész oldalkertet be kellett volna áldozni gépkocsi behajtónak. A épületekről készül majd részletes bemutatás is, itt most csak e fenti elvárásoknak megfelelő megoldásokat szeretném megmutatni.

Az első épület tervénél a telek az utca felöl lejt, az utca a házhoz képest DNY-ra található. A telek keskeny (17,5 m), beépítése oldalhatáros, kötelező építési vonal az utca és nem lehet különálló garázs és a garázs nem nyílhat az utcáról. A megoldás az lett, hogy lesz egy utcai oldalra kitett részben zárt tároló+gk. beálló épület, amibe oldalról lehet beállni az autókkal. Épül egy lakóépület is és a kettőt egy tornác köti össze. A DNY-i tájolást a földszinten a szülői hálónak biztosítjuk, így itt egy kis pációszerű tér alakítható ki (cca. 6*7 méteres).

Az első vázlatokon a személybejárás még az ÉNY-i oldalhatáron lett volna, de építtetői kérésre végül is átkerült a másik oldalra. A szülői hálónak a tornác irányába nem néz ablaka (csak a dolgozónak). A nappali és az étkező DNY-DK-ÉK tájolású. A kert nagyobbik fele ÉK-re található. A hálók a tetőtérben találhatóak.

 

 

A második terv is oldalhatáros, az utca D-re található, az utca felöl lejt a telek. Földszintes, lapostetős. A megoldás hasonló a fentihez, csak azzal a különbséggel, hogy itt igény volt, hogy a nappali nézzen a jó tájolás (utca) irányába illetve itt a bejárás az oldalhatáron lesz. A megoldás itt is két épület lett, amik egy tornáccal lesznek összekötve, de hogy a nappaliból ne kelljen telibe a garázst nézniük illetve a garázsba is könnyebb legyen a beállás, mindkét épületet elforgattuk 45 fokkal. Ennek következtében az összes lakóhelyiség jó tájolást kapott, egyedül a dolgozó ÉK tájolású.

 

 

A harmadik lakóépület esetében DK-re esik az utca, a beépítés oldalhatáros, kis mértékben emelkedik az utca felöl, a telek mérete 20*70 m. A bejárás az (ÉK-i) oldalhatáron, így a fontos lakóhelyiségeknek tisztán megmaradt a DNY-i (hossz) oldal, jó benapozottsággal, nincs megbontva a kert bejárattal, gk. behajtóval. Garázs nem, csak gk. beálló készül, a beálló és a lakóépület közé – a termikus burkon kívül eső – tárolót terveztünk. Ezen illetve a kamrán át biztosított a konyha közvetlen megközelítése.

 

Hozzászólások (4): megnézem

 • kritizator

  2017. április 10. hétfő - 12:33

  #114944

  hajrá!

  kérünk tervkritikát mindhárom tervre:-)

 • Chbear

  2017. május 2. kedd - 22:35

  #115079

  Az elsőnek bemutatott adottságokban a saját példánkat látom. A szerencsétlen tájoláson (utcára nézzen a terasz?) és beépítési módon felül további nehézséget okoz, hogy az igény egy akadálymentes épület, azaz földszintes legyen és a garázs legyen a házon keresztül, eső/szélvédetten megközelíthető (nem mindegy, hogy a beszállásnál hány réteg ruhát kell pl. télen a segítővel fel-levetni).

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább