Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2017. június 19. hétfő

Van-e joga a kamarának beletekinteni egy tervezési, vállalkozási szerződésbe?

Ahogy azt már egy korábbi cikkben is egyből kiszúrtuk, a MÉK etikai szabályzatába belekerült egy olyan pont, ami a véleményem szerint olyan felhatalmazást ad a kamarának, amihez nincsen joga:

ETIKUS VISELKEDÉS KAMARÁVAL VALÓ KAPCSOLATBAN

f) felhívás ellenére nem bocsátja a területi- vagy országos kamara bármely illetékes bizottsága-, vagy szerve erre történő felhívására ellenére, a vizsgált szakmagyakorlási tevékenységére vonatkozóan kötött szerződését, így különösen, de nem kizárólagosan a munkaszerződését, munkavégzésre irányuló egyéb szerződését (megbízási- vagy vállalkozási (tervezési) szerződését, stb). Nem tagadhatja meg a kamarai tag a szakmagyakorlási tevékenységgel kapcsolatos szerződésének, vagy bármely más, a vizsgált szakmagyakorlási tevékenységével kapcsolatos irat csatolását, üzleti titokra történő hivatkozással. 

Két fél között kötött magánjogi szerződés nem tartozik 3-ik félre, márpedig egy tervezési vagy éppen egy kivitelezési szerződés magánjogi szerződés és egyben üzleti titok. Adatokkal, elérhetőségekkel, bankszámla és egyéb személyes jellegű adattal. Nem hinném, hogy bármelyik építtető erre felhatalmazást adna.

Bízom benne, hogy e vitatott pontra való felhívásom nem meríti ki ugyanezen etikai szabályzat 20.§ (2)  pontját, miszerint

Etikai vétséget követ el az a kamarai tag, aki

b) eljárásával, nyilvánosság – melybe beletartozik bármilyen szóbeli, írásbeli, vagy elektronikus (fax, e-mail, blogbejegyzés, stb.) közlési forma – előtt tett nyilatkozataival, magatartásával, mely nyilvánosság előtt tett nyilatkozataival, magatartásával a kamarai tagsághoz méltatlan módon a kamarát, a kamarai tagtársát, a kamarai tisztségviselőt lejáratja, illetve az építész szakmát sérti;

A módosított etikai-fegyelmi szabályzatot mindenki – a saját érdekében – figyelmesen olvassa el.

 

Szigorodott a MÉK etikai-fegyelmi szabályzata

 

Hozzászólások (8): megnézem

 • Avatar

  Tóth Szilveszter

  2017. június 19. hétfő - 12:04

  #115814

  Ezen én is fennakadtam – mivel van olyan szerződésem, amiben titoktartásra vonatkozó meglehetősen szigorú rész van. Szóval felütöttem a kamarai törvényt és megnéztem mire hatalmazza fel a kamarát. Ez az 1996 évi LVIII. számú. Konkrétan nem találtam benne erre vonatkozó utalást, mármint, hogy van ilyenfajta ellenőrzési joga, de a “29. § (1) A tag kötelezettsége” c) pontban indirekt benne van: úgy kell eljárnunk, hogy betartsuk a kamara szabályzatait. Ez alapján aki olyan szerződést ír alá, amiben nincsen felhatalmazva arra, hogy a kamarának átadhassa azt, az etikai vétséget vagy szerződésszegést kockáztat.

  szóval szerintem jogszerű lehet a dolog minimum a módosítás után aláírt szerződések esetében

 • Avatar

  Üzemmérnök

  2017. június 19. hétfő - 15:02

  #115815

  Ez egy módosítás volt vagy csatlakozó módosító javaslat. Amennyiben az utóbbi, akkor az érvényes szabályzat szerint(3.3.13.):
  “b) A csatlakozó módosító javaslat a küldöttgyűlésre előterjesztett új szabályzat tervezet, módosító
  javaslat, költségvetési terv, vagy egyéb határozati javaslat szövegének konkrétan megjelölt részére
  vonatkozó – attól való eltérési szándékot kifejező, indokolt – írásbeli beadvány. Csatlakozó módosító
  javaslatot a küldöttgyűlés időpontját megelőző 20. nappal bezárólag lehet benyújtani.”
  Ha szerencsénk van, akkor a Kamara Titkára azonnal tájékoztatni fog bennünket az indoklás beillesztésével. Ha nem, akkor költői kérdés marad: milyen közcélt szolgál a rendelkezés? Az érdekvédelmi köztestületnek nem lehet célja a tagságának kigolyózása, egyenlők között különbséget tenni.
  2.1.2 A kamara közfeladatai végrehajtása érdekében szervezi tevékenységét, összehangolva azokat
  önigazgatási és érdekképviseleti feladataival. Ennek keretében:
  a.) az építészeti tevékenység jogszerűségének és szakmai színvonalának elősegítése, egyúttal a
  megrendelők, mint fogyasztók védelme érdekében:
  a.a.) megállapítja és közreadja – az építészeti tevékenység etikai-fegyelmi szabályait,
  a.b.) kidolgozza az építészeti tevékenységhez tartozó szolgáltatások tartalmi követelményeit az
  ajánlott díjszabással együtt,
  Vagy csak erre kíváncsi? Szabályok alkotása, a hatósági eljárások megalapozása a kapitalisták egyik eszköze a konkurencia elegáns kinyírására. Bízok benne, hogy itt nem erről van szó.

 • Avatar

  Daidalos

  2017. június 21. szerda - 22:06

  #115846

  Első nekifutásra nekem sem tetszett a dolog, de használható a passzus arra is, hogy az etikátlan szerződéseket kötő Kollégák kiszűrhetők legyenek. Az díjakhoz viszont szerintem semmi köze a Kamarának, tehát egy olyan hiteles másolat lenne a megoldás, amely összegeket nem tartalmaz.

  • Avatar

   Tóth Szilveszter

   2017. június 22. csütörtök - 12:05

   #115856

   Nem személyesen neked feszülő kritikaként írom, de azt azért nem lehet nem ellentmondásként észrevenni, hogy a tagság nagyrésze azért kritizálja a kamarát, mert nem tesz semmit a tervezési díjakért, nem éri el a kötelező kamarai díjszámítást meg mit szoktak mondani, a másik oldalról meg sokaknak az jut eszébe, hogy ha oda is adná a szerződést, a díjakhoz aztán semmi köze nincsen a kamarának, azokat töröljük ki.

   Ez egy elég nagy ellentmondás.

   Személy szerint: ha van valami pozitív értelme a szerződések bekérésének, az pont az ott szereplő ár megismerése szempontjából van.

 • Avatar

  Papp György

  2017. június 23. péntek - 09:45

  #115874

  Tisztelt Cikkíró!

  A szakmai kamaráknak jogában áll, sőt kötelessége a tagjainak szakmai érdekvédelme, szakmai továbbképzése és szakmai munkájának felügyelete, beleértve a szakmai munka minőségét, jogszerűségét is. Nincs azonban joga a tagot a szakmai munkájára felkérő, megrendelő személynek felügyeletére, vizsgálatára, a megbízó személyes adatainak bekérésére. A tag megrendelőjével kötött szerződésének kamarai vizsgálati kötelezettségére vonatkozó előírása mindezekre is tekintettel véleményem szerint súlyosan jogsértő, ezért az erre vonatkozó rendelkezést sürgősen hatályon kívül kell helyeztetni.

  Tisztelettel: Papp György ép.m. ny. igazságügyi szakértő

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább