Regisztráció/Belépés

további cikkek

Koós Miklós
2018. július 24. kedd

Gömb alakú lombházat terveztem

Van amikor az ember a saját dugájába dől, ez egyszer nálam is bekövetkezett. Egy időben lelkesen mutattam be a lombházakat, nemegyszer egészen meghökkentő darabokat, többek között egy gömb alakút is.

Óriás “szem” a fák között

Mindezt még 2007-ben történt, vagyis jó régen. Mivel a a hazai web nem dúskál a lombházakban, ezért aki ilyet keres, elég gyorsan megtalálja az általam feltöltött lombházakról szóló cikkeimet. Így történhetett, hogy egy szállodás, aki különféle alternativ és újszerű szálláslehetőségeken agyalt, megtalálta ezt a cikkemet és arra gondolt, hogy milyen szuper lenne, ha egy ilyennel is bővítené a választékát. Így keresett meg engem, hogy tervezzek neki egy ilyen házat.

Az egyik gond az efféle házakkal, hogy a vizes blokk általában már nem fér bele a házakba, de itt a kérés az volt, hogy próbáljam meg. A közműcsatlakozás, a lefolyás…stb. a tervezés szempontjából másodlagos volt (pl. kémiai WC…), sokkal fontosabb volt, hogy hogyan lehetne egy ilyet megvalósítani, ráadásul az eredeti példány műanyag héjszerkezete helyett lehetőleg fából (vagy nagyrészt fából).

Nos az eredmény itt látható, hangsúlyozom, hogy mindez csak egy vázlatterv, nincsenek a részletek kidolgozva, de a szerkezet megvalósítható. Sodronykötelekkel lett volna kifeszitve a fák közé oly módon, hogy az egyik fához készült volna egy feljárat, ahhoz egy kis platform (pihenő) és onnan függőhídon lehetett volna megközelíteni a lakrészt, a fürdőszobás lakrészt!

A gömbben el kellett férnie egy franciágynak, egy nappali tartózkodásra szolgáló ülőalkalmatosságnak, egy WC- fürdőnek és persze biztosítani kellett a pazar kilátást (Az  olyan részleteket ne is keressék, ami a franciágy megközelítését szolgáló létre vagy egy kis korlát az ágy körül…ezekre akkor már nem volt energiám)

Az alapvetően derékszögő és merőleges síkokban dolgozó építész számára meglehetősen nagy kíhívás volt, hogy a külső felület szinte minden eleme gömbfelület, de még az ajtókeretek is (kivéve az ablakok). A modellezés tisztán ArchiCAD-del készült.

A vázlaterv végül is nem valósult meg, így a fióknak készítettem egy korántsem hétköznapi szálláshelyet.

 

lombház témájú cikkeink

 

Hozzászólások (4): megnézem

 • Barna

  2018. július 24. kedd - 17:59

  #118273

  Szerkezete miből lenne? 5/20-asnak néz ki a rajz alapján – ez nagyon karcsúnak tűnik.
  Egy ilyen hajlítást gondolom RR tartóból lehet megcsinálni (ha fában gondolkodunk), így az 5cm-nél azért vastagabbat lesz muszáj csinálni.

 • atus

  2018. július 25. szerda - 13:08

  #118278

  Miklós!

  Az ötlet nagyon tetszik! És az elrendezés is szuper! Gratula!
  A fákra való függesztés viszont nem szimpatikus:
  mindenképp megsínyli az élő fa törzse, főleg ha több lesz.
  Neked lennék, önálló (bárdolatlan) faszerkezetet álmodnék…
  /mint a lombkorona sétánynál/

 • Cseh Zoltán

  2018. július 25. szerda - 14:42

  #118279

  Lehetne pár gömböt felfüggeszteni, mint a lengő tekegolyót. Akkor aztán nyugodtan kijelenthetné aki benne van, hogy és mégis mozog a Föld. :)))
  (Közművek? Külön fix épületben.)

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy “A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább