Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar
Koós Miklós
2018. december 10. hétfő

Helyi értékek országos online térképen

Kápolna, harangláb, pincesor és tűzoltószertár is megjelenik a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter elnevezésű interaktív térképén. A nyilvántartás segítségével megismerhetjük a környezetünkben rejlő különböző helyi védettség alatt álló értékeket, legyen az lakóépület, szobor, vagy éppen utcabútor.

Könnyen érthető piktogramokkal és egyszerű, letisztult kezelőfelülettel nyit a november 23–án élesedett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter (röviden HMÉK) a helyiertekek.e-epites.hu weboldalon, amely riasztóan szakmai neve ellenére minden kirándulni szerető ember, turista, vagy lokálpatrióta számára hasznos alkalmazás lehet a jövőben.

helyiertekek.e-epites.hu

A Magyarország teljes területét lefedő új interaktív térkép a helyi önkormányzatok által védettség alá helyezett értékeket mutatja be. A folyamatosan bővülő alkalmazás segítségével település, cím és helyrajzi szám alapján kereshetőek a helyi védettséggel jelölt művi értékek. A vizuális megjelenítés elsődleges célja a helyi védett adatok naprakész szemléltetése. A térképes értékvédelmi adatbázis segítségével megismerhetjük az ország teljes területén található helyi védelem alatt álló művi értékeket: építményeket, szobrokat, képzőművészeti alkotásokat.

Az alkalmazást fejlesztő Lechner Tudásközpont munkatársai eltérő ikonokat dolgoztak ki a különböző kategóriáknak megfelelően, így a többféle típusú, védett jellegzetességek egyértelműen elkülönülnek egymástól. A teljes országot vizsgálva kezdetben megyénként, majd járásonként, ezt követően településenként látható a műemlékek összevont száma, végül megjelennek a kategóriákat jelentő szimbólumok is.

A térkép a 313/2012. (XI. 8.) kormányrendelet alapján a Lechner Tudásközpontba 2017 májusáig beérkezett Helyi Építési Szabályzatokban található adatokat, valamint a helyi értékvédelemről szóló települési önkormányzati rendeletekben rögzített helyi művi (ember alkotta) értékeket tartalmazza. Az interaktív felületen jelenleg 50 632 egyedi védelem alatt álló hazai érték található meg. Az adatbázis a tervek szerint tovább bővülhet egyedi tájértékekkel, építményekhez tartozó földrészlettel és annak jellegzetes növényzetével, táji környezettel, településképpel, utcaképpel és településszerkezettel is.

A valós helyzetet leíró adatbázis biztosításának érdekében a weboldalon bárki tehet javaslatot új objektum felvezetésére, illetve meglévő értékek adatainak módosításra.

A településkép védelméről szóló törvény értelmében 2017. decemberétől a települési önkormányzatok a településarculati kézikönyvekben és a településképi rendeletekben jelölik meg helyi védett értékeiket, melyek az általuk a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont részére megküldött kézikönyv- és rendeletfrissítések alapján a megfelelő kategóriában az interaktív térképen is elhelyezésre kerülnek, így biztosítva annak naprakész állapotát.

forrás Helyi értékek országos online térképen | Településképi Arculati Kézikönyv

(a fentiek 2017. decemberében jelentek meg a Lechner honlapján)

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei

A Lechner Tudásközpont felmérést végzett a BIM magyarországi alkalmazásának jelenlegi helyzetéről. Az építőipari szereplők részvételével tárták fel a BIM-mel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat. A felmérést 2017 végén publikálták. A BIM az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése. Lehetővé teszi az építmények létrehozásában érdekelt szereplők számára a szakági munkarészek kölcsönös figyelembevételével történő koordinált térbeli tervezést és releváns […]

BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei
2018. november 18. vasárnap
TECH
BIM | 6. Az egységes 3D építésügyi adatszolgáltatási séma

“Az engedélyezési‐ és tudomásulvételi eljárások során a tervezők a tervcsomag benyújtásakor számos olyan kalkulációval és adattal kell, hogy igazolják építményük megfelelősségét, mely a szabályzásban meghatározott. Jelenleg ezen adatok részben szöveges dokumentumokban kerülnek benyújtásra, így a későbbiekben nehezen felhasználhatók bármilyen más célra. Az adatok adatbázisban való tárolása megoldást jelent azok kereshetőségére. Az adatok három csoportba sorolhatók: […]

BIM | 6. Az egységes 3D építésügyi adatszolgáltatási séma
2018. augusztus 31. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább