Regisztráció/Belépés
Avatar
Koós Miklós
2015. január 31. szombat

tanácsadás

ivovizminoseg

Szubjektív tanácsok építtetőknek, vélemények építőanyagokról, szerkezetekről, tervezőkről és építtetőkről. Kiemelet témáink:

Sorozatot indítottunk az építés résztvevőiről és azok kapcsolatairól:

Külön sorozatot indítottunk az építészek és az építtetők által elkövethető hibákról

 • 10  | amit az építtető/építész követhet el
 • 10 mondat | amit nem szeret hallani építtető, tervező vagy kivitelező

ÖSSZES JÓTANÁCS TÉMÁJÚ CIKK

Hozzászólások (10): megnézem / hozzászólok

 • Avatar

  Horváthné Komjáthy Henriett

  2016. április 9. szombat - 18:01

  #109730

  Tisztelt Koós Miklós Úr!
  Szeretném a tanácsát kérni. Építkezni szeretnénk egy 12.5 m széles és 58 m hosszú telekre. Két ház az elképzelés, az egyik a szülői ház lenne, a másik pedig a felnőtt családos fiúé. Minimum két garázst is szeretnénk. A telek oldalhatáros beépítésű, 30 %-a beépíthető, és egy épülettömb helyezhető el rajta, 4,8 m magasságig.. Az utcafront déli fekvésű, ezért gondoltunk két házra. A szomszéd ( oldalkert felől) ház elég magas és klinker téglával burkolt.
  A telek beépítését így szeretnénk: 4 m előkert, 6 m garázs, 6 m pergola, 11 m ház, 10 m távolság a két ház között, pergolával összekötve, és 11 m a 2. ház, a többi hátsókert.
  Első gondolatunk két egyszintes ház lett volna, de akkor csak mélygarázst lehetne építeni, ami a Duna közelsége miatt nem lenne szerencsés, vagy a garázst kéne elhagyni.
  Emiatt gondolkodunk két házban, amit kellően el is tudunk egymástól szeparálni, továbbá élhető, modern és költségtakarékos.
  Kedves Koós Úr, Ön milyen házat javasolna nekünk?
  Nagyon örülnénk ha véleményezné az elképzelésünket és tanácsot is adna nekünk.

 • Avatar

  Lay György

  2016. április 23. szombat - 09:21

  #109868

  Kedves Miklós !

  Előzetes állásfoglalás szerint a helyi ép.hat.mint”nem beépítésre szánt” területen lévő bírtokközpont+lakóép. kialakítás-építés esetére az általános ép.eng. eljárást javasolta.
  Ügyintéző változás után a a tervet érdemi vizsgálat nélkül elutasították, leírva, hogy az nem engedélyköteles és az egyszerű eljárásra dolgozzuk át a beaványt.
  Kérdés: Kötelező az egyszerű eljárás igénybevétele, vagy választható-e adott esetben az általános, látszólag nehezebb, de biztosabb ügymenet is ?

  Köszönettel: Lay Gy. tervező

 • Avatar

  Hadarné Dorfinger Zsófia

  2016. augusztus 10. szerda - 14:26

  #111297

  Kedves Koós Úr!

  A segítségét szeretném kérni! Van egy 110 nm földszinti alapterületű családi ház tervünk, alatta pedig 100 nm pince. A tervezőnk most jelezte, hogy az egyszerűsített bejelentéshez szükség van az épület műszaki berendezéseinek rendszertervére is. Most viszont kaptunk egy olyan információt, hogy erre csak a 200 nm feletti lakóterületű ingatlan esetében van szükség, viszont nem találtam olyan dokumentumot az interneten, ami erre részletesen kitér.
  Tudna esetleg ezzel kapcsolatban valami információt nekünk adni?

  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Hadarné Dorfinger Zsófia

 • Avatar

  Baumgartner Zoltán

  2016. szeptember 12. hétfő - 11:14

  #112044

  Tisztelt Koós Úr!

  A véleményét kérném. Emeletes lakóépületet építtetek, ahol az alsó lakótér fölött egy részen egy kis terasz is van. Az eredeti terven ide vékonyabb födémet rajzoltak, hogy a szükséges 15cm-es hőszigetelés elférjen. A kivitelező viszont ezt kihagyta, a teljes födém síkba van betonozva. Így a kivitelező elképzelése szerint az emeleti szobák padlószintje (jelenlegi födém + 5 cm szigetelés + 10 cm beton + burkolatok) és a terasz padlószintje (jelenlegi födém + 15 cm szigetelés + 10 cm beton + burkolatok) közt egy 10 cm-es lépcső lesz. (A szobából “fel kell lépni” a teraszra.) A kivitelező szerint ez teljesen természetes, sok ilyen házat épített. Az én véleményem szerint ez botlásveszélyes, kényelmetlen, egy új háznál megengedhetetlen. (Bár én még nem építettem házat…)
  Előre is megköszönöm a véleményét, esetleg megoldási ötletét:
  Baumgartner Zoltán